Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

«Στα μαλακά» ο Παπακωνσταντίνου



Με την ενοχή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για το αδίκημα της νόθευσης δημόσιου εγγράφου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ανώτατου ειδικού δικαστηρίου, που συστάθηκε για να κρίνει εάν υπήρξε ζημία του ελληνικού δημοσίου από τους χειρισμούς του πρώην υπουργού Οικονομικών στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.


Ωστόσο, παρά την κριθείσα ενοχή του Γ.Παπακωνσταντίνου, η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή, καθώς το αδίκημα που τον βάρυνε μετατράπηκε από κακούργημα σε πλημμέλημα. Υπέρ αυτής της ποινής τάχθηκε η πλειοψηφία των δικαστών, κάτι που αποτελεί απόφαση-«σταθμό» για την ελληνική δικαιοσύνη.


Τα λόγια του Προέδρου του ειδικού δικαστηρίου Νικόλαου Πάσσου με τα οποία έκλεισε την ακροαματική διαδικασία και οι παραινέσεις προς τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου συνόψισαν το πνεύμα της απόφασης. 


«Το δικαστήριο εξήντλησε στην περίπτωσή σας την επιείκεια. Εύχομαι αυτό να αποτελέσει οδηγό για το μέλλον, αλλά απ΄ότι αντιλαμβάνομαι έχετε εγκαταλείψει την πολιτική», ανέφερε ο κ. Πάσσος απευθυνόμενος στον πρώην υπουργό Οικονομικών προτρέποντάς τον «κατά το στάδιο της δοκιμασίας της τριετούς αναστολής να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να μην διαπράξει άλλο αδίκημα για να μην αναβιώσει και η επιβληθείσα ποινή». 


Μάλιστα, η κατακλείδα του κ. Νικόλαου Πάσσου ήταν από την ευαγγελική περικοπή της παραβολής του παραλύτου, όπου ο Ιησούς θεραπεύοντας τον άρρωστο τον αποχαιρετά λέγοντάς του «Ιδέ υγιής γέγοντας· μηκέτι αμάρτανε, ίνα μη χείρον σοι τι γένηται».


«Πηγαίνετε, καλό Πάσχα και μηκέτι αμαρτάνετε», ήταν τα τελευταία λόγια που άκουσε από την έδρα του ειδικού δικαστηρίου ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.


Το σκεπτικό της απόφασης


Το ειδικό δικαστήριο συστάθηκε προκειμένου να δικάσει τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ με τα 2.062 ονόματα καταθετών στην τράπεζα «ΗSBC» της Γενεύης (Ελβετία), η οποία εστάλη από την πρεσβεία μας στο Παρίσι χέρι με χέρι στο γραφείο του πρώην υπουργού Οικονομικών και από την οποία αφαιρέθηκαν τρία ονόματα συγγενικών προσώπων του (εξαδέλφες του).


Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, αντιμετώπιζε δύο κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.


Συγκεκριμένα, τα κακουργήματα τα οποία αντιμετώπιζε ο πρώην υπουργός Οικονομικών ήταν: 1) της νόθευσης δημοσίου εγγράφου και 2) της απόπειρας απιστίας.


Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μετά την σύντομη ακροαματική διαδικασία του ειδικού δικαστηρίου (13 ημέρες) κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της νόθευσης δημοσίου εγγράφου, καθώς έκανε μεν την λαθροχειρία στην αποκαλούμενη «λίστα Λαγκάρντ» και αφαίρεσε τα ονόματα τριών συγγενικών του προσώπων.


Η χαμηλή ποινή του ενός έτους με αναστολή που, τελικά, του επιβλήθηκε , ήταν αποτέλεσμα της αλλαγής της κατηγορίας από κακούργημα σε πλημμέλημα. Αντίθετα, για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας, ο πρώην υπουργός κρίθηκε από το Ειδικό Δικαστήριο αθώος.


Ειδικότερα, το Ειδικό Δικαστήριο έκρινε καταρχάς ότι δεν συντρέχει περίπτωση εξάλειψης αξιόποινου, ενώ σε ό,τι αφορά την πράξη της νόθευσης, έκρινε κατά πλειοψηφία ότι ο πρώην υπουργός είναι ένοχος για το αδίκημα της νόθευσης σε βαθμό πλημμελήματος (τρία μέλη του δικαστηρίου είχαν την άποψη ότι πρέπει να κριθεί ένοχος για το συγκεκριμένο αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος).


Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου με την πράξη της νόθευσης ο πρώην υπουργός είχε σκοπό να διαφυλάξει τη πολιτική του υπόσταση.


Η υπεράσπιση του κατηγορουμένου ζήτησε από το δικαστήριο να του αναγνωρίσει το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, κάτι που τελικά έκαναν δεκτό οι δικαστές, παρά την αντίθετη άποψη της εισαγγελέως, Ξένης Δημητρίου, η οποία λαμβάνοντας τον λόγο τόνισε ότι ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός, πρόσωπο με περγαμηνές και προσόντα -όπως είπε-, δεν δικαιούται το συγκεκριμένο ελαφρυντικό «γιατί είναι ευφυής και δεν θα έπρεπε να βάλει τη χώρα σε αυτή την περιπέτεια».


«Αυτή η δίκη δεν είναι δίκη του κ. Παπακωνσταντίνου, είναι μια δίκη για τον ελληνικό λαό, τον οποίο ευτέλισε και διέσυρε και κόστισε πολλά εκατομμύρια. Ακριβώς γιατί έχει αυτά τα προσόντα, για αυτό δεν δικαιούται το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου», ανέφερε η εισαγγελέας που πρότεινε να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 4 ετών.


Από την πλευρά τους οι συνήγοροι του πρώην υπουργού Οικονομικών πρότειναν να του επιβληθεί το ελάχιστο της ποινής.


Να σημειωθεί ότι η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου δεν επιδέχεται κανενός είδους ενδίκου μέσου (αναίρεση ή έφεση). Δηλαδή, η απόφαση είναι οριστική και αμετάκλητη.


Τι προηγήθηκε


Η εισαγγελέας της έδρας Ξένη Δημητρίου είχε προτείνει την ενοχή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και για τα δύο αδικήματα, υποστηρίζοντας ότι κανένας άλλος πλην του ίδιου δεν είχε κίνητρο να σβήσει τα ονόματα των συγγενών του. 


Είτε για να τους προσκομίσει οικονομικό όφελος, είτε για να μην βλάψει το δικό του πολιτικό προφίλ, αφού ως υπουργός του μνημονίου θα αποκαλυπτόταν ότι οι δικοί του άνθρωποι είχαν χρήματα στην ελβετική τράπεζα, την στιγμή που εκείνος έκανε συνεχείς περικοπές και έπαιρνε σκληρά για τους πολίτες μέτρα...


Η εισαγγελέας ήταν κατηγορηματική πως τα ονόματα σβήστηκαν από τον υπολογιστή του υπουργού Οικονομικών και πως ούτε ο Γ. Διώτης, ούτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν κίνητρο να προβούν σε μία τέτοια πράξη. Όσο για την απόπειρα απιστίας, η κ. Ξένη Δημητρίου είχε την άποψη ότι και αυτό το αδίκημα διεπράχθη αφού η λίστα έμεινε στο συρτάρι του Γ. Παπακωνσταντίνου, δεν έδωσε εντολή για περαιτέρω έλεγχο ως όφειλε, λόγω της ιδιότητάς του ως υπουργός.


Από την πλευρά του, ο Γιώργου Παπακωνσταντίνου αρνήθηκε κατηγορηματικά την ενοχή του δηλώνοντας ότι δεν έκανε ο ίδιος την διαγραφή των ονομάτων των συγγενών του και πως πάλεψε με νύχια και με δόντια, όσο ήταν υπουργός, προκειμένου να πατάξει την φοροδιαφυγή. 


Οι συνήγοροί του στάθηκαν στις αμφιβολίες που έχει γεννήσει το γεγονός ότι ο επόμενος επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Διώτης κατέστρεψε το στικάκι που του είχε δώσει ο κατηγορούμενος από το περιεχόμενο του οποίου θα μπορούσαμε να δούμε εάν είχε 2059 ή 2062 ονόματα, δηλαδή θα μπορούσαμε να δούμε εάν ο Παπακωνσταντίνου το είχε δώσει στον Διώτη με διαγραφή των ονομάτων ή «γεμάτο» όπως δηλαδή ήρθε την δεύτερη φορά από την Γαλλία. 


Στάθηκαν ακόμη στο γεγονός ότι από την πραγματογνωμοσύνη που έγινε στα usb αλλά και στους υπολογιστές του υπουργείου Οικονομικών δεν κατέστη δυνατόν να φανεί ποιος πάτησε το πλήκτρο delete στους συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου. 



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...
Το nikolas19634.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Αρχειοθήκη ιστολογίου