Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Οι ντράμερ θα μπορούν να παίζουν πλέον με τρία χέρια


Το τρίτο χέρι θα χρησιμεύσει επίσης και στους γιατρούςΕρευνητές στις ΗΠΑ κατασκεύασαν έναν ρομποτικό βραχίονα, τον οποίο μπορεί να φορέσει ο ντράμερ στο ένα χέρι του, ώστε πλέον να παίζει με τρία χέρια.


Το τρίτο χέρι στερεώνεται στον ώμο και έχει μήκος περίπου 65 εκατοστών. Ανταποκρίνεται στις ανθρώπινες κινήσεις και στη μουσική που ακούει, kαταλαβαίνει τι παίζει ο ντράμερ με τα δύο χέρια του και κάνει τις ανάλογες κινήσεις που απαιτεί η μουσική. Το ρομποτικό χέρι επιβραδύνει ή επιταχύνει ανάλογα με τον εκάστοτε ρυθμό του ντράμερ και γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τι κάνουν και που βρίσκονται τα χέρια του μουσικού.


Πρόκειται για δημιούργημα των μηχανικών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια στην Ατλάντα, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζιλ Γουάινμπεργκ, διευθυντή του Κέντρου Μουσικής Τεχνολογίας. Όπως είπε, «στόχος είναι να διευρυνθούν τα όρια του τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι, με τη βοήθεια της έξυπνης φορετής τεχνολογίας».


Η διεπιστημονική ερευνητική ομάδα αποτελείται από μουσικούς, μηχανικούς, ειδικούς της πληροφορικής και φυσικούς. Η δημιουργία του τρίτου χεριού τούς ήρθε σαν ιδέα, αφότου κλήθηκαν να κατασκευάσουν ένα προσθετικό ρομποτικό χέρι για έναν ντράμερ της Ατλάντα, ο οποίος είχε χάσει το δικό του σε ένα ατύχημα. Χάρη στο ρομποτικό χέρι, ο εν λόγω ντράμερ κατάφερε στη συνέχεια να γίνει ο πιο γρήγορος στον κόσμο.


Τώρα, με το τρίτο ρομποτικό χέρι, που θα μπορεί να φορά ο κάθε ντράμερ και να το νιώθει ως μέλος του σώματός του, θα γίνεται πλέον ένα «υβρίδιο» ανθρώπου-μηχανής (cyborg). «Εφόσον το μηχάνημα γνωρίζει πώς κινείται το σώμα σου και μπορεί να συμπληρώσει και να επαυξήσει τη δραστηριότητά του, γίνεται πια ένα μέρος σου», δήλωσε ο Γουάινμπεργκ.


Το επόμενο βήμα θα είναι να συνδεθεί το τρίτο χέρι απευθείας με τον εγκέφαλο του ντράμερ. Ήδη άρχισαν τα πειράματα με μια ειδική «κάσκα», που φοριέται στο κεφάλι και «πιάνει» τα εγκεφαλικά σήματα του μουσικού.


Αμερικανοί ερευνητές οραματίζονται ότι το τρίτο χέρι θα είναι χρήσιμο όχι μόνο σε μουσικούς, αλλά και σε άλλες ειδικότητες, όπως γιατρούς και ιδίως χειρούργους, τεχνικούς, συντηρητές κ.α.







Διαβάστε  ακόμα:

Βιοεκτυπωτής τυπώνει «ζωντανά» αυτιά, οστά, χόνδρο και μυς


πηγη


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...
Το nikolas19634.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Αρχειοθήκη ιστολογίου