Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Καλοστημένη «παγίδα» το κοινωνικό μέρισμα


Κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωµατούχος επιβεβαίωσε την Τρίτη αυτό που το «ΜP» έχει αποκαλύψει εδώ και εβδοµάδες: Το έκτακτο κοινωνικό µέρισµα, υποστήριξε ο Ευρωπαίος, που γνωρίζει πολύ καλά τα όσα λέγονται πίσω από τις κλειστές πόρτες της διαπραγµάτευσης, δεν εγκρίθηκε ως «φρέσκο χρήµα», αλλά επειδή η ελληνική κυβέρνηση είχε µείνει… πίσω καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017.

Πρόκειται για πλήρη επιβεβαίωση των όσων έγραφε το «ΜP»: από το ποσό-µαµούθ των 1,4 δισ. ευρώ, που υποτίθεται ότι είναι ο συνολικός λογαριασµός του κοινωνικού µερίσµατος, τα 720 εκατ. ευρώ αφορούν στην ενίσχυση των οικονοµικά ασθενεστέρων. Και από αυτό το ποσό, τα 300 και πλέον εκατοµµύρια αφορούν σε χρήµατα που ούτως ή άλλως έπρεπε να δοθούν για κοινωνική πολιτική και τα οποία απλώς η κυβέρνηση επέλεξε να κρατήσει για το τέλος της χρονιάς, προφανώς για να κάνει πιο «εντυπωσιακό» το κοινωνικό µέρισµα. 

Πάντως, λίγες ηµέρες πριν εκπνεύσει η προθεσµία υποβολής των αιτήσεων, τα εµπλεκόµενα υπουργεία, Οικονοµικών και Εργασίας, κατάφεραν να συγκροτήσουν έναν… στρατό από δυσαρεστηµένους πολίτες, οι οποίοι, παρά τα εξαιρετικά χαµηλά εισοδήµατα που εµφανίζουν στις φορολογικές τους δηλώσεις, έµειναν τελικώς εκτός δι’… ασήµαντον αφορµήν. Οι έξι στους δέκα που έκαναν αιτήσεις είτε κόπηκαν για διάφορους λόγους είτε βρίσκονται εν αναµονή, ενώ αυτοί που έγιναν δεκτοί συνειδητοποιούν ότι το µέσο επίδοµα διαµορφώνεται στα 574 ευρώ ανά νοικοκυριό και όχι ανά άτοµο.




Τα 574 ευρώ τα µοιράζονται τρεις ή και τέσσερις, ενώ µια απλή διαίρεση του συνολικού προς διάθεση ποσού µε τους διακριτούς ΑΜΚΑ που µετέχουν στις εγκεκριµένες αιτήσεις οδηγεί στο συµπέρασµα ότι σε κάθε δικαιούχο αντιστοιχούν τελικώς 220 ευρώ ή περίπου 20 ευρώ ανά µήνα. Για µερικές εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους του κοινωνικού µερίσµατος οι απώλειες που θα υποστούν είτε από το «ψαλίδισµα» του επιδόµατος θέρµανσης είτε από την ουσιαστική κατάργηση του ΕΚΑΣ θα είναι υπερδιπλάσιες από το ποσό που πήραν ως έκτακτο µέρισµα.  

Τα σημεία κλειδιά  

Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους έχει συγκρατηθεί το ποσοστό έγκρισης των αιτήσεων στο 40%;

1 Ο παράγοντας «φιλοξενία» είναι αυτός που πέταξε έξω τους περισσότερους από όσους έχουν απορριφθεί. Τα εισοδήµατα των ενήλικων παιδιών -ακόµη και πενιχράπροστέθηκαν στις χαµηλές συντάξεις των γονιών τους, µε αποτέλεσµα να µείνουν όλοι εκτός. Στην Ελλάδα κάθε… σπίτι έχει και έναν φιλοξενούµενο (είναι περίπου 2 εκατοµµύρια στο σύνολο), µε αποτέλεσµα το άθροισµα είτε της περιουσίας είτε των εισοδηµάτων να καθίσταται τελικώς απαγορευτικό. Το 2014, επί Νέας ∆ηµοκρατίας, είχε αντιµετωπιστεί και πάλι το ίδιο πρόβληµα, αλλά τότε είχε δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να κάνουν «διόρθωση» και να πάρουν το µέρισµα, δεχόµενοι απλώς να υπαχθούν σε δείγµα ελέγχου. Φέτος, το κοινωνικό µέρισµα χάθηκε για χιλιάδες κόσµο από µια φιλοξενία του 2016, η οποία µπορεί πλέον να µην υφίσταται.   




2 Ο παράγοντας «τόκοι» επίσης λειτούργησε ως «κρυφός κόφτης». Ετσι όπως συντάχθηκε ο µαθηµατικός τύπος, ακόµη και µερικές δεκάδες ευρώ τόκων είναι αρκετά για να χάσει κάποιος το κοινωνικό µέρισµα. Ενας καταθέτης που είχε υπόλοιπο 10.000 ευρώ σε έναν τραπεζικό λογαριασµό κόπηκε και ας µην έχει κανένα άλλο εισόδηµα ή περιουσιακό στοιχείο.  

3 Ακόµη και ενώσεις πολυτέκνων κατήγγειλαν τη ρήτρα τού να µη δίδεται µέρισµα σε όσους «εµπίπτουν» στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Ενα αυτοκίνητο 2.000 κυβικών, έστω και 10ετίας, θεωρείται στοιχείο πολυτελούς διαβίωσης για έναν πολύτεκνο, και ας του είχαν δώσει προ 10ετίας σειρά κινήτρων για να το αποκτήσει.  

4 Τα τεκµήρια είναι επίσης ένας σκληρός «κόφτης». Ενα µεγάλο σπίτι που απέµεινε στην ιδιοκτησία ενός πολίτη -άσχετα αν αυτός δεν έχει πλέον τα εισοδήµατα να το συντηρήσειπροστίθεται στο τεκµήριο «ύπαρξης» (3.000 ευρώ για τον ανύπαντρο και 5.000 ευρώ για τον παντρεµένο) και είτε πετάει εκτός κοινωνικού µερίσµατος τον δικαιούχο είτε του µειώνει το ποσό που µπορεί να καρπωθεί.  

5 Ο καθοριστικός λόγος για τον οποίο πολλοί δικαιούχοι µένουν τελικώς εκτός είναι τα λάθη. Χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι αυτό που ήρθε τις προηγούµενες ηµέρες στην επιφάνεια. Συνταξιούχοι του ΝΑΤ εισέπραξαν, ως µη όφειλαν, ΕΚΑΣ κατά τη διάρκεια του 2016. Το φορολογητέο εισόδηµά τους «φούσκωσε», µε αποτέλεσµα πλέον να µην πληρούν τα κριτήρια του κοινωνικού µερίσµατος. Το 2017, οι συγκεκριµένοι συνταξιούχοι κλήθηκαν να επιστρέψουν το ΕΚΑΣ που τους δόθηκε κατά λάθος, αλλά το «φουσκωµένο» εισόδηµα παρέµεινε στις δηλώσεις του 2016. Λάθη έχουν γίνει άπειρα και στις φιλοξενίες, ακόµη και στα µητρώα του ΕΦΚΑ σχετικά µε την ασφάλιση.  

 

  Δημοσιεύθηκε στο MONEYPRO της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...
Το nikolas19634.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Αρχειοθήκη ιστολογίου