Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Εκθεση ζωγραφικής στη Σύρο


Εργο  Σοφίας  Δημητροπούλου

Μεγάλο  εικαστικό  ενδιαφέρον  παρουσιάζει  η  έκθεση  που  γίνεται  στη  Σύρο.

Αρκετοί  συλλέκτες εγχώριοι  και  μη  αναμένουν  τα  εγκαίνια  της  έκθεσης.

                      Συμμετέχοντες  καλλιτέχνες:

                      Σοφία  Δημητροπούλου 

                         Κώστας  Παπατριανταφυλλόπουλος

                                      Γιάννης  Μπέκος

                                      Ελσα  Ζαχαράκη

                                 Γιώργος  Σταθόπουλος

                                    Φωτεινή  Κούρτη

                             Φάνης  Παρασκεουδάκης



                                            Εγκαίνια  

                                            Σάββατο

                                   5  Αυγούστου 2017

                                               20:30


                                XENON  APOLLONOS 

                                       Απόλλωνος 8

                                        Ερμούπολη 

                                          Σύρος



Read more

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Προ των πυλών νέος καύσωνας



Όλο κι ψηλότερα σκαρφαλώνει τις επόμενες μέρες ο υδράργυρος, με ένα ακόμα καύσωνα να μας κλείνει το... μάτι. Ευτυχώς βέβαια, οι περισσότεροι θα έοχυν την ευκαιρία να δροσιστούν σε κάποια παραλία, αφού η περίοδος αδειών είναι στην κορύφωσή της.

Συγκεκριμένα, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω άνοδο κυρίως στα Δυτικά και στα Βόρεια, ενώ υποχωρούν οι άνεμοι. Στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν 5 με 6 μποφόρ.


Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ:

Μακεδονία, Θράκη


Καιρός: Γενικά αίθριος.


Άνεμοι:  Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. 


Θερμοκρασία: Από 20 έως 37 και κατά τόπους 38 βαθμούς κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι τοπικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.


Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος


Καιρός: Aίθριος


Άνεμοι:  Μεταβλητοί 3 και στο Ιόνιο Δυτικοί Βορειοδυτικοί έως 4 μποφόρ.


Θερμοκρασία: Από 23 έως 38 βαθμούς και στα νησιά έως 35 βαθμούς κελσίου.


Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος


Καιρός: Αίθριος.


 Άνεμοι:  Από Βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα Ανατολικά 6 μποφόρ. 


Θερμοκρασία:  Από 21 έως 37 και κατά τόπους στα Βόρεια Ηπειρωτικά 38 βαθμούς κελσίου.


Κυκλάδες, Κρήτη


Καιρός: Αίθριος. 


Άνεμοι:  Από Βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ. 


Θερμοκρασία:  Από 23 έως 30 και στη Νότια Κρήτη τοπικά 33 βαθμούς κελσίου.


Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα


Καιρός: Αίθριος. Αραιές νεφώσεις κατά τόπους.


Άνεμοι: Από Βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ. 


Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 βαθμούς κελσίου.


Αττική


Καιρός: Αίθριος.


Άνεμοι: Από Βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα Ανατολικά 5 μποφόρ.


Θερμοκρασία: Από 24 έως 35 βαθμούς κελσίου. Στα Ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.


Θεσσαλονίκη


Καιρός: Αίθριος.


Άνεμοι:  Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. 


Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 βαθμούς κελσίου.


Read more

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Το Android O ίσως κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα



H πιο πρόσφατη δοκιμαστική έκδοση του νέου λειτουργικού της Google, Android O, κυκλοφόρησε στις 24 Ιουλίου και αποτελούσε release candidate, κάτι που σημαίνει ότι οι δοκιμαστικές εκδόσεις φτάνουν στο τέλος τους και η τελική έκδοση είναι πολύ κοντά, ενώ θα μπορούσε να κυκλοφορήσει ακόμα και την επόμενη εβδομάδα.

Οι πρώτες συσκευές που θα λάβουν την νέα έκδοση Android είναι τα Pixel και Pixel XL της Google. Το νέο λειτουργικό θα φέρει νέα χαρακτηριστικά όπως το Project Trebble, Αυτόματη Συμπλήρωση, Blob emoji και άλλα. Πέρυσι, το Android N κατέληξε να είναι το Android Nougat. Φέτος περιμένουμε να δούμε τι σημαίνει το O του Android O.

Υπάρχει φυσικά πιθανότητα να καθυστερήσει η κυκλοφορία του νέου λειτουργικού. Πέρυσι, το Android 7.0 Nougat ξεκίνησε να κυκλοφορεί στις 22 Αυγούστου (πρώτα στις συσκευές Nexus).


Read more

Οι σημερινοί Έλληνες γενετικά παρόμοιοι με τους Μυκηναίους



Η πρώτη ανάλυση του DNA Μυκηναίων και Μινωιτών αποκαλύπτει μεγάλες γενετικές συγγένειες μεταξύ τους, τις βαθιές ρίζες τους στον ελλαδικό χώρο


Οι Μινωίτες και οι Μυκηναίοι - παρά τις όποιες διαφορές τους - είχαν μεγάλες γενετικές συγγένειες μεταξύ τους. Κατάγονταν και οι δύο κυρίως από τους πρώτους νεολιθικούς γεωργούς στην περιοχή του Αιγαίου, ενώ οι σημερινοί Έλληνες είναι γενετικά παρόμοιοι σε μεγάλο βαθμό με τους Μυκηναίους.


Αυτά είναι τα κυριότερα ευρήματα μιας νέας πρωτοποριακής έρευνας ελλήνων και ξένων επιστημόνων, οι οποίοι για πρώτοι φορά ανέλυσαν το αρχαίο DNA Μυκηναίων και Μινωιτών και το συνέκριναν με άλλους πληθυσμούς και με τους σύγχρονους Έλληνες.


Η αρχαιογενετική μελέτη, με επικεφαλής δύο Έλληνες γενετιστές του εξωτερικού, τον Ιωσήφ Λαζαρίδη του Τμήματος Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ της Βοστώνης και τον Γιώργο Σταματογιαννόπουλο του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σιάτλ, η οποία δημοσιεύθηκε στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό "Nature", ρίχνει πλέον νέο γενετικό φως στην καταγωγή τους, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι Μινωίτες -οι δημιουργοί της πρώτης ευρωπαϊκής γραφής (της Γραμμικής Α, που δεν έχει ακόμη διαβασθεί)- είχαν βαθιές ρίζες στο Αιγαίο και δεν προέρχονταν από κάποιον άλλο μακρινό εξελιγμένο πολιτισμό εκτός αιγαιακού χώρου.


Η γενετική ανάλυση συμπεραίνει ότι οι αρχικοί πρόγονοι τόσο των Μινωιτών όσο και των Μυκηναίων ήσαν κατά βάση ντόπιοι γεωργικοί πληθυσμοί από τη νεολιθική Δυτική Ανατολία, την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου.


Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο Ι. Λαζαρίδης, «οι πρώτοι Νεολιθικοί πληθυσμοί της δυτικής Ανατολίας και της Ελλάδας ήσαν εξαιρετικά ομοιογενείς, απόγονοι ενός κοινού πρωτο-γεωργικού πληθυσμού που εξαπλώθηκε από την 7η χιλιετία π.Χ. ανά την Ευρώπη. Τα νέα δεδομένα της μελέτης μας αποδεικνύουν πως τόσο οι Μυκηναίοι όσο και Μινωίτες προέρχονται κατά βάση, σε ποσοστό 75% έως 85%, από αυτό τον πρωτο-γεωργικό πληθυσμό».


Η ανατολική και η βόρεια γενετική συνεισφορά


Η έρευνα δείχνει ότι τόσο στους Μυκηναίους όσο και στους Μινωίτες υπάρχει επίσης μια μικρότερη ανατολική γενετική επιρροή, σε ποσοστό 10% έως 15%, από τη Δυτική Ασία, η οποία σχετίζεται με τους αρχαίους κατοίκους του Καυκάσου, της Αρμενίας και του Ιράν. Όμως οι Μυκηναίοι διέφεραν από τους Μινωίτες, επειδή είχαν στο DNA τους και μια βόρεια γενετική «συνεισφορά» από κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες της ανατολικής Ευρώπης και της Σιβηρίας.


Αντίθετα, οι Μινωίτες δεν εμφανίζουν τέτοια γενετική κληρονομιά από τους πληθυσμούς των βορείων στεππών. Αυτό, κατά τους ερευνητές, σημαίνει ότι οι μετανάστες-επιδρομείς από το Βορρά εξαπλώθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά δεν έφθασαν έως τη μινωική Κρήτη.


Όμως η έρευνα δεν διαπίστωσε κάποιο διακριτό γενετικό «αποτύπωμα» ούτε των Αιγυπτίων ούτε των Φοινίκων στο DNA των Μινωιτών ή των Μυκηναίων.


Σύμφωνα με τους ερευνητές, «αυτό οδηγεί σε απόρριψη της υπόθεσης ότι οι πολιτισμοί του Αιγαίου δημιουργήθηκαν από μετανάστες που προέρχονταν από παλαιούς πολιτισμούς εκείνων των περιοχών (Μέσης Ανατολής ή Αφρικής)».


Η γενετική συνέχεια των Ελλήνων


Όσον αφορά τους σημερινούς Έλληνες, η έρευνα δείχνει ότι είναι γενετικά παρόμοιοι με τους Μυκηναίους, οι οποίοι ήσαν οι πρώτοι που έγραψαν την Ελληνική γλώσσα με τη Γραμμική Β. Όπως είναι αναμενόμενο, με το πέρασμα του χρόνου έχει σήμερα πια επέλθει μια επιπλέον μείωση της γενετικής επιρροής των πρωτο-γεωργών.


«Το κύριο συμπέρασμα από την μελέτη μας», υπογραμμίζει ο κ. Λαζαρίδης, «είναι πως η πληθυσμιακή ιστορία της Ελλάδας έχει χαρακτηριστικά σημαντικής γενετικής συνέχειας, αλλά όχι πλήρους απομόνωσης».


Οι ερευνητές τονίζουν ότι δυο βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν μελλοντικά, είναι πότε για πρώτη φορά οι κοινοί «ανατολικοί» πρόγονοι των Μινωιτών και των Μυκηναίων έφθασαν στο Αιγαίο και κατά πόσο οι «βόρειοι» πρόγονοι των Μυκηναίων έκαναν σποραδικές διεισδύσεις στην Ελλάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα ή μία γρήγορη και μαζική μετανάστευση, όπως συνέβη στην Κεντρική Ευρώπη.


Άσχετα πάντως με τις απαντήσεις στα δύο αυτά ερωτήματα, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι υπήρξαν δύο τουλάχιστον μεταναστευτικά ρεύματα προς το Αιγαίο, ένα από την Ανατολή και ένα από το Βορρά, τα οποία ήλθαν να προστεθούν στην αρχική μετανάστευση και διασπορά στον αιγαιακό και ελληνικό χώρο των εξ Ανατολής πρώτων γεωργών ήδη πολύ πριν την Εποχή του Χαλκού.


Σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, «είναι αξιοσημείωτο πόσο συνεχής έχει υπάρξει η κληρονομιά των πρώτων Ευρωπαίων γεωργών στην Ελλάδα και σε άλλες περιοχές της νότιας Ευρώπης, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι πληθυσμοί τους ήσαν πλήρως απομονωμένοι. Οι Έλληνες δεν αναδύθηκαν πλήρως σχηματισμένοι από τα βάθη της προϊστορίας, αλλά στην πραγματικότητα ήσαν πάντα ένας λαός στη διαδικασία του γίγνεσθαι, ένα ‘έργο σε εξέλιξη', καθώς μεταναστευτικά στρώματα δια μέσου των εποχών έρχονταν να προστεθούν, αλλά ποτέ δεν έσβησαν τη γενετική κληρονομιά των πληθυσμών της Εποχής του Χαλκού».

 


Read more

Αν έχεις αυτοκίνητο, πρέπει να μάθεις αυτά τα απίθανα κόλπα... (video)


Οσοι έχετε αυτοκίνητο, σίγουρα περνάτε αρκετές ώρες μέσα σε αυτό και προφανώς θα θέλατε να είναι και πιο... χρηστικό απ' όσο το έχετε ήδη διαμορφώσει. Δείτε σ' ένα βίντεο τι πρέπει να κάνετε... 


Και θα διαπιστώσετε πως -πραγματικά- μπορεί η παρουσία σας μέσα στο αυτοκίνητο να είναι εξαιρετικά πιο ευχάριστη και άνετη, απ' όσο μπορούσατε να τη φανταστείτε... 

                                          Δείτε  το  βίντεο  ΕΔΩ


Read more

Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Από σήμερα, 2 Αυγούστου, η ανθρωπότητα ζει με «πίστωση» από τον πλανήτη



Μόλις σε επτά μήνες, όλοι οι φυσικοί πόροι που η Γη μας μπορεί να παράξει σε ένα έτος έχουν καταναλωθεί.

Από σήμερα, Τετάρτη, ήδη έχουμε καταναλώσει όλες τους φυσικούς πόρους που ο πλανήτης μας μπορεί να παράξει μέσα σε ένα έτος. Η επέτειος ημέρα τούτη, του «ξεπεράσματος της Γης», κάθε χρόνο επέρχεται όλο και πιο νωρίς.


Η ημερομηνία τούτη είναι δυσοίωνη και κάθε φορά στο ημερολόγιό μας έρχεται νωρίτερα. Φέτος, από τη σημερινή ημέρα, 2 Αυγούστου, κοντολογίς μόλις σε επτά μήνες, όλοι οι φυσικοί πόροι που η Γη μας μπορεί να παράξει σε ένα έτος έχουν καταναλωθεί. Για το υπόλοιπο του έτους 2017, για να συνεχίσουμε να τρώμε, να πίνουμε και να θερμαινόμαστε, ή για τις μετακινήσεις μας, θα πρέπει να υπερεκμεταλλευθούμε τα οικοσυστήματα του πλανήτη και να θέσουμε σε κίνδυνο την δυνατότητα ανανέωσης κι αναπαραγωγής τους.


Τούτη η «μέρα του ξεπεράσματος της Γης»(«Earth overshoot day») υπολογίζεται κάθε χρόνο από το διεθνές ερευνητικό ίδρυμα Global Footprint Network, με έδρα το Όκλαντ της Καλιφόρνιας. Με βάση 15.000 δεδομένα που έχουν συλλεγεί από τον ΟΗΕ, το ίδρυμα υπολογίζει το οικολογικό αποτύπωμα του ανθρώπου. Ουσιαστικά μετρά την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Γης, με γνώμονα την βιο-ικανότητα του πλανήτη, δηλ. τη δυνατότητά του να ανανεώνει τις πηγές του και να απορροφά τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς αυτούς, η κατανάλωση όλης της ανθρωπότητας ξεπερνά το 70%των διαθέσιμων πηγών. Με άλλα λόγια χρειάζεται το ισοδύναμο ενός 1,7 του πλανήτη μας για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου.


Το έλλειμμα τούτο σε πηγές παράγεται διότι κόβουμε δέντρα με ρυθμό πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που απαιτείται για να μεγαλώσουν, ψαρεύουμε πολύ πιο περισσότερα ψάρια από τις θάλασσες απ'όσα γεννιούνται κάθε χρόνο, και εκλύουμε πολύ περισσότερο άνθρακα στην ατμόσφαιρά μας απ' όσον τα δάση κι οι ωκεανοί μας δύνανται να απορροφήσουν. Οι επιπτώσεις αυτής της υπερκατανάλωσης ήδη είναι αισθητές: αποψίλωση δασών, ελάττωση της βιοποικιλότητας, λειψυδρίες, οξίνιση των ωκεανών, εδαφικές διαβρώσεις, υπερσυσσώρευση απορριμάτων, ή αύξηση της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Όλα τούτα τα αρνητικά φαινόμενα επηρεάζουν σχεδόν το σύνολο του πλανήτη μας.


Eνώ έως το 1961, η Γη παρήγαγε περισσότερο φυσικό πλούτο, με το ένα τέταρτο των πηγών της να μην έχουν καταναλωθεί, ο πλανήτης άρχισε να γίνεται ελλειμματικός στις αρχές του 1970. Κι η ημέρα ξεπεράσματος των δυνατοτήτων του έχει αρχίσει να εμφανίζεται όλο και πιο νωρίς. Το 1985 η ημερομηνία αυτή έπεφτε στις 5 Νοεμβρίου, το 1998 κατέβηκε στην 1η Οκτωβρίου, και το 2009 ακόμη περισσότερο, στις 20 Αυγούστου. Εάν διατηρηθεί ο ρυθμός τούτος, το 2030 θα έχουμε ανάγκη από δύο πλανήτες για να καλύψουν τις ανάγκες μας. Αιτία ; η δημογραφική αύξηση, αφ' ενός, αλλά κι αφ' ετέρου ο όλο και πιο λαίμαργος σε κατανάλωση φυσικών πηγών τρόπος ζωής μας, που βασίζεται όλο και περισσότερο στην ενέργεια από ορυκτά καύσιμα (άνθρακας, πετρέλαιο, φυσικό αέριο).


Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι εξίσου υπεύθυνοι για τούτην την καταστροφή. Με τον τρυφηλό τρόπο ζωής των Αυστραλών, ή των Αμερικανών, χρειάζονται πάνω από πέντε πλανήτες για να τη συντηρήσουν. Οι Γάλλοι έχουν ανάγκη από τρεις, ενώ οι Κινέζοι από 2,1, πολύ παραπάνω από την λιτότητα των Ινδών (0,6). Αντίστοιχα, σε σχέση με τις εθνικές φυσικές πηγές, η Ιαπωνία θα είχε ανάγκη από επτά φορές τη χώρα τους για να ικανοποιήσουν τις τρέχουσες καταναλωτικές ανάγκες της, η Ιταλία κι η Βρετανία τέσσερις φορές. Συνολικά, το οικολογικό αποτύπωμα των ανεπτυγμένων χωρών είναι πέντε φορές μεγαλύτερο από εκείνο των φτωχών κρατών.


Πως θα μπορέσουμε να αναστρέψουμε αυτήν την τάση; Κατ' αρχάς, περιορίζοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, που μόνον αυτά αποτελούν το 60% του παγκόσμιου οικολογικού αποτυπώματος . Για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω των δύο βαθμών Κελσίου--όπως προβλέπουν οι στόχοι της Συμφωνίας των Παρισίων για το κλίμα, που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2015--η ανθρωπότητα, όπως τονίζουν οι ειδικοί, θα πρέπει να απελευθερωθούμε από τα ορυκτά καύσιμα πριν από το 2050.


Τα μέτρα είναι γνωστά, είτε πρόκειται για την επιβολή οροφής και κατόπιν μείωση της παραγωγής των σταθμών ενέργειας με βάση τον άνθρακα, την ταχύτερη ανάπτυξη ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, ή βελτίωση της ενεργειακής αποτελεσματικότητας. Η μείωση των εκλύσεων άνθρακα κατά 50% θα μας επέτρεπε την μετάθεση της 'ημέρας ξεπεράσματος της Γης' κατά τρεις μήνες.


'Αλλη μία παράμετρος είναι η μείωση του διατροφικού αποτυπώματος. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών, τη μείωση των προϊόντων ζωϊκής προέλευσης και την στροφή προς πιο αειφόρους τρόπους παραγωγής, όπως τα βιολογικά προϊόντα, την αγρο-οικολογία, προειδοποιούν οι ειδικοί.


Πάντως, τόσο το Global Footprint Network, όπως κι η οικολογική οργάνωση WWF, διαβλέπουν αισιόδοξα σημάδια στον ορίζοντα. Σχετικά, το οικολογικό αποτύπωμα ανά κάτοικο των ΗΠΑ έχει μειωθεί κατά 20% από το 2005 (έτος που είχε φθάσει στο υψηλότερο σημείο του) έως; το 2013 (τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία), χάρις στη μείωση της εκπομπής αερίων άνθρακα και παρά την οικονομική ανάκαμψη. Κατά τ' αυτά, η παραδοσιακά παρουσιάζουσα το μεγαλύτερο εθνικό οικολογικό αποτύπωμα, Κίνα, αναπτύσσει μαζικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ την ίδια ώρα έχει μειώσει την εσωτερική κατανάλωση άνθρακα--και παρά την κατασκευή νέων σταθμών ενέργειας με βάση το ορυκτό αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Le Monde



Read more

Το «κορμί» κάνει διακοπές στους Παξούς



Διακοπές στους Παξούς κάνει η γνωστή κυρία της σόουμπιζ.


Διαθέτει κορμί «θανατηφόρο» καθώς είναι αδύνατη αλλά με σέξι καμπύλες που «μαγνητίζουν» τα ανδρικά βλέμματα.


Φορώντας μπικίνι μαγιό πόζαρε σε παραλία του νησιού ενώ δεν παρέλειψε να «ανεβάσει» φωτογραφίες της στο instagram.


Ο λόγος για τη Φελίσια Λαπάτη.







Read more

Ελληνας επιστήμονας ανακάλυψε τον «διακόπτη» στον εγκέφαλο που καίει το λίπος



Επιστήμονες στην Αυστραλία, με επικεφαλής έναν Ελληνο-αυστραλό που εδώ και χρόνια μελετά τους μηχανισμούς της παχυσαρκίας, έκαναν μια ανακάλυψη, η οποία μπορεί να αποδειχθεί σημαντική στη μάχη εναντίον των παραπανίσιων κιλών.


Οι ερευνητές εντόπισαν για πρώτη φορά στον εγκέφαλο ένα «διακόπτη λίπους», που ρυθμίζει πόσο λίπος καίει ένας άνθρωπος μετά το φαγητό και ο οποίος στους παχύσαρκους είναι «κολλημένος» και μένει συνεχώς ενεργοποιημένος.


Η χειραγώγηση του εν λόγω «διακόπτη» στο μέλλον θα μπορούσε να βοηθήσει στον έλεγχο της παχυσαρκίας.


Η ανακάλυψη φωτίζει ένα χρόνιο αίνιγμα που απασχολούσε τους επιστήμονες: πώς το σώμα αποφασίζει αν θα κάψει ή θα αποθηκεύσει το λίπος του και πώς επιλέγει να χρησιμοποιήσει την ενέργεια που παίρνει από τις τροφές.


Ο καθηγητής Αντώνης Τηγάνης (Τόνι Τιγκάνις) και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Μονάς της Μελβούρνης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας Cell Metabolism, μελέτησαν τους μηχανισμούς μετατροπής του λευκού λίπους (που αποθηκεύει ενέργεια) σε καφέ λίπος (που χρησιμοποιείται ως «καύσιμη ύλη» για την απελευθέρωση ενέργειας).

Το λίπος αποθηκεύεται σε ειδικά κύτταρα του λιπώδους ιστού (τα αδιποκύτταρα) που μπορούν να μετατραπούν από τη μία μορφή λίπους στην άλλη, ανάλογα με τις εντολές του εγκεφάλου.


Η πολύπλοκη διαδικασία -με τη μεσολάβηση της ορμόνης ινσουλίνης- ελέγχεται από ένα μηχανισμό σαν διακόπτη στον εγκέφαλο, που «ανάβει» και «σβήνει», πράγμα που οδηγεί εναλλακτικά είτε σε αποθήκευση είτε σε κάψιμο του λίπους.


Στους παχύσαρκους ανθρώπους αυτός ο «διακόπτης» δεν φαίνεται να λειτουργεί σωστά, καθώς παραμένει διαρκώς «αναμμένος», με συνέπεια, όταν τρώνε, το λίπος συνεχώς να συσσωρεύεται και να μη καίγεται.

Στην περίπτωσή τους, το σώμα δεν παράγει αρκετό καφέ λίπος και δεν δαπανά αρκετή ενέργεια από το κάψιμό του. Έτσι, όταν κανείς τρώει, βάζει πρόσθετα κιλά.


Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα κατορθώσουν να ελέγξουν τη λειτουργία του «διακόπτη», έτσι ώστε οι άνθρωποι στο μέλλον να μπορούν να ελέγχουν καλύτερα τον τρόπο που το σώμα τους «χειρίζεται» το λίπος.


«Ίσως καταφέρουμε να διορθώσουμε αυτό το μηχανισμό, προκειμένου να διευκολύνουμε την κατανάλωση ενέργειας και την απώλεια βάρους στα παχύσαρκα άτομα.

Όμως η όποια δυνητική θεραπεία απέχει ακόμη πολλά χρόνια» δήλωσε ο κ. Τηγάνης.


Read more

Το παιχνίδι που τρέλανε τον κόσμο και δημιουργήθηκε κατά τύχη



Εκατοντάδες εκατομμύρια πωλήσεις και αμέτρητες απομιμήσεις


Το 1974 ο Ούγγρος καθηγητής αρχιτεκτονικής Έρνο Ρούμπικ κατασκεύασε ένα αντικείμενο το οποίο υποτίθεται πως ήταν αδύνατο να κατασκευαστεί: έναν κύβο με κινητά μέρη, τα οποία μπορούσαν να περιστρέφονται χωρίς η κατασκευή να διαλύεται στα εξ ων συνετέθη. Χωρίς να το ξέρει τότε, δημιούργησε ένα από τα πιο διάσημα και επιτυχημένα παιχνίδια όλων των εποχών: τον περίφημο Κύβο του Ρούμπικ.


Μάλιστα, ο ίδιος ο Ρούμπικ, που δίδασκε στην Ακαδημία Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βουδαπέστης, δεν είχε καταλάβει τι ακριβώς ήταν αυτό που είχε κατασκευάσει, μέχρι που κόλλησε αυτοκόλλητα στα «τετραγωνάκια» του κύβου και διαπίστωσε ότι ανακατεύοντάς τα είχε στα χέρια του έναν ιδιαίτερα δύσκολο γρίφο.


Πόσο δύσκολο; Αρκεί να αναφέρουμε ότι οι πιθανοί συνδυασμοί που μπορεί να σχηματίσει κανείς με έναν κύβο του Ρούμπικ είναι 43,252,003,274,489,856,000. Αν το προτιμάτε ολογράφως, είναι: 43 πεντακισεκατομμύρια, 252 τετρακισεκατομμύρια, 3 τρισεκατομμύρια, 274 δισεκατομμύρια, 489 εκατομμύρια, 856 χιλιάδες διαφορετικοί συνδυασμοί. Και σκοπός του γρίφου είναι ο παίκτης να βρει τον ένα και μοναδικό «σωστό» συνδυασμό, δηλαδή και οι έξι πλευρές του κύβου να αποτελούνται από το ίδιο χρώμα!


Διασχίζοντας τα σύνορα


Όμως ο Κύβος του Ρούμπικ, όπως είπαμε, δεν ξεκίνησε την καριέρα του ως παιχνίδι: αρχικά ο Ούγγρος καθηγητής το χρησιμοποιούσε στις παραδόσεις του προς τους φοιτητές του, προτού κατανοήσει τις δυνατότητες που είχε αυτή η «μαγική» εφεύρεση. Και λέμε «μαγική» γιατί όταν πρωτοκυκλοφόρησε στην αγορά, το 1977, η εμπορική του ονομασία ήταν «Μαγικός Κύβος».


Ο «Μαγικός Κύβος» ήταν εξαιρετικά επιτυχημένος στην Ουγγαρία, και ήταν βέβαιο πως κάποια στιγμή θα ξεπερνούσε τα σύνορα της χώρας. Το πώς έφτασε (κυριολεκτικά) στα χέρια τόσων εκατομμυρίων ανθρώπων στη δεκαετία του ‘80 είναι μία άλλη ιστορία: η Ουγγαρία την εποχή εκείνη ανήκε στο κομμουνιστικό ανατολικό μπλοκ, και επομένως το να εξαχθεί στη Δύση δεν ήταν απλή υπόθεση.


Όμως η τύχη χαμογέλασε στον Ρούμπικ: ένας επιχειρηματίας, ο Τίμπορ Λάτσι, ζήτησε την άδειά του (και την έλαβε) για να εκθέσει έναν «Μαγικό Κύβο» στην Έκθεση Παιχνιδιών της Νυρεμβέργης τον Φεβρουάριο του 1979. Εκεί τον «ανακάλυψε» ο εφευρέτης παιχνιδιών Τομ Κρέμερ, και σύντομα η αμερικανική εταιρεία Ideal Toys αγόρασε τα δικαιώματα πώλησής του στο εξωτερικό. Το 1980 ο «Μαγικός Κύβος» παρουσιάστηκε σε εκθέσεις παιχνιδιών στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Νυρεμβέργη και τη Νέα Υόρκη.


Ακολούθησε μία σύντομη παύση, καθώς το παιχνίδι έπρεπε να αρχίσει να κατασκευάζεται με βάση τις δυτικές προδιαγραφές ασφαλείας και συσκευασίας, ενώ στο μεταξύ αποφασίστηκε να αλλάξει και το όνομα του παιχνιδιού, ώστε να μην παραπέμπει σε μαγεία. Μία από τις ονομασίες που εξετάστηκαν ήταν το «Γόρδιος Δεσμός», όμως τελικά επικράτησε το «Κύβος του Ρούμπικ», που ήταν και το όνομα με το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Μάιο του 1980.


Τα χρόνια της τρέλας


Ο Κύβος του Ρούμπικ ήταν μία συναρπαστική επιτυχία: μέχρι το 1981 ήταν ήδη μία παγκόσμια τρέλα. Μεγάλα περιοδικά και εφημερίδες, όπως η Washington Post και το Scientific American (που μάλιστα τον έκανε και εξώφυλλο), έγραφαν σε άρθρα τους για τα ρεκόρ πωλήσεων που κατέγραφε ο κύβος. Εκτιμάται ότι μέσα σε τρία χρόνια πωλήθηκαν περίπου 200 εκατομμύρια κύβοι σε όλο τον κόσμο.


Η «τρέλα» αυτή κράτησε περίπου μέχρι το 1983, όταν και οι πωλήσεις άρχισαν να πέφτουν. Ήταν φανερό ότι αυτή η μόδα είχε πια περάσει, όπως τόσες άλλες. Όμως η διαφορά του Κύβου του Ρούμπικ από τις διάφορες άλλες περαστικές μόδες είναι ότι ουσιαστικά ποτέ δεν εξαφανίστηκε από το προσκήνιο. Μάλιστα, στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας σημειώθηκε ένα κύμα νοσταλγίας για τον Κύβο του Ρούμπικ, που τον έκανε και πάλι πολύ δημοφιλή, ενώ ακόμα και σήμερα πολλοί πέφτουν στα.... δίχτυα του βλέποντας βίντεο στο YouTube με στρατηγικές για την επίλυση του γρίφου, τις οποίες θέλουν και οι ίδιοι να δοκιμάσουν.


Εκατοντάδες εκατομμύρια πωλήσεις


Αν και δεν είναι εύκολο να το υπολογίσει κανείς, εκτιμάται ότι έχουν πωληθεί περίπου 350-400 εκατομμύρια Κύβοι του Ρούμπικ από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε. Ωστόσο, από το 2000, όταν και έληξε η πατέντα του Έρνο Ρούμπικ, έχουν κυκλοφορήσει αμέτρητες απομιμήσεις του, κυρίως κινεζικές.


Δεν είναι σαφές πόσο επωφελήθηκε ο ίδιος ο Ρούμπικ από την εφεύρεσή του Κύβου του. Ο ίδιος πάντως συνέχισε την ακαδημαϊκή του καριέρα και το 1990 έγινε πρόεδρος της Ουγγρικής Ακαδημίας Μηχανικών, όπου ίδρυσε το Διεθνές Ίδρυμα Ρούμπικ (International Rubik Foundation) για την υποστήριξη ταλαντούχων νέων μηχανικών και βιομηχανικών σχεδιαστών. Γεννημένος τον Ιούλιο του 1944, ο Ρούμπικ είναι σήμερα 73 ετών.


Γιατί όμως παραμένει τόσο αγαπημένο αυτό το παιχνίδι; Θα έλεγε κανείς ότι η δυσκολία του αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για να το συμπαθήσει κανείς – οι περισσότεροι που έχουν παίξει μαζί του είναι αμφίβολο αν έχουν καταφέρει να πετύχουν μία ή δύο ολόκληρες πλευρές με το ίδιο χρώμα. Όμως το γεγονός αυτό είναι και το μεγάλο του προσόν, καθώς το καθιστά τρομερά προκλητικό. Μάλιστα, από τη στιγμή που πλέον υπάρχουν πολλά βίντεο και βιβλία που διδάσκουν τεχνικές για την επίλυσή του, είναι πλέον πιο πιθανό να τα καταφέρει κανείς. Και φυσικά η φράση «έχω λύσει τον Κύβο του Ρούμπικ» είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει θαυμασμό σε όποιον την ακούσει...

Read more

Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Πτώχευσε η Hondos Center Πολυκαταστήματα




Του Δημήτρη Δελεβέγκου

 Η έδρα της Hondos Παλλάς Πολυκαταστήματα βρίσκεται στην οδό Ιπποκράτους 3 στην Αθήνα


Σε καθεστώς πτώχευσης τέθηκε η Hondos Center Πολυκαταστήματα, σύμφωνα με την απόφαση 520/2017 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που αποκαλύπτει σήμερα το Capital.gr.


Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν προκαλεί έκπληξη στην αγορά, καθώς, εδώ και πολλά χρόνια, η εταιρεία- που δεν σχετίζεται, επιχειρηματικά, με την αλυσίδα καταστημάτων Hondos Center- βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο, ενώ ακίνητά της έχουν οδηγηθεί, στο παρελθόν, σε πλειστηριασμό.

 

Όπως προβλέπει η πτωχευτική διαδικασία, στις 5 Οκτωβρίου θα λάβει χώρα στο Πρωτοδικείο Αθηνών η συνέλευση εικαζόμενων πιστωτών (οι απαιτήσεις τους κατά της Hondos Center Πολυκαταστήματα (Hondos Παλάς) πιθανολογούνται κατά την κρίση του εισηγητή).

 

Σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2013 για την 26η εταιρική χρήση, η Hondos Παλλάς πολυκαταστήματα, που ελέγχει ο Γιώργος Χόντος, ένας από τους πέντε αδελφούς της οικογένειας, εμφανίζει συνολικές υποχρεώσεις 77,5 εκατ. ευρώ, με την μερίδα του λέοντος, ποσό ύψους 24,3 εκατ. ευρώ να αφορά τους προμηθευτές. 

 

Σύμφωνα με την "εικόνα" των μεγεθών της 31.12.2013, οι οφειλές που συνδέονται με μεταχρονολογημένες επιταγές ανέρχονται σε περίπου 8 εκατ. ευρώ, ενώ τα δάνεια προς τις τράπεζες διαμορφώνονται σε 18,5 εκατ. ευρώ. Τα χρέη προς ασφαλιστικούς οργανισμούς και εφορία ξεπερνούν τα 9 εκατ. ευρώ.

 

Για τις τρεις τελευταίες χρήσεις (2014-2016) η εταιρεία δεν έχει δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις.

 

Οι πλειστηριασμοί

 

Το περασμένο Φθινόπωρο, για οφειλές, ύψους 1,68 εκατ. ευρώ, στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) βγήκαν "στο σφυρί” τα εξής ακίνητα της Hondos Center Πολυκαταστήματα στην οδό Ιπποκράτους 3 στην Αθήνα:

 

-ισόγειο κατάστημα 15,7 τ.μ. στη στοά του Μεγάρου Παλλάδος που έχει εκτιμηθεί προς 45 χιλιάδες ευρώ, με το τίμημα πρώτης προσφοράς να είναι περίπου 74 χιλιάδες ευρώ.

 

-υπόγειο κατάστημα 49,3 τ.μ. στο Μέγαρο Παλλάδος  με αξίας εκτίμησης 150 χιλιάδες ευρώ, με πρώτη προσφορά ύψους 120 χιλιάδες ευρώ.

 

-υπόγεια αποθήκη 21,2 τ.μ. στο ίδιο κτήριο που εκτιμάται προς 175 χιλιάδες ευρώ, με τιμή πρώτης εκκίνησης 140 χιλιάδες ευρώ.

 

Σημειώνεται ότι η χρήση και εκμετάλλευση του σήματος Hondos Center αποτελεί δραστηριότητα που αναπτύσσουν, αυτοτελώς, οι πέντε αδελφοί της οικογένειας Χόντου, με τον Νίκο, Αργύρη, Κώστα και Γιάννη να διαχειρίζονται ξεχωριστά, αλλά με ενιαία στρατηγική, τα καταστήματα της αλυσίδας.

 

Το 2013 όταν έγιναν ευρέως γνωστές οι οικονομικές δυσχέρειες της Hondos Παλλάς Πολυκαταστήματα, η Hondos Center ανακοίνωνε ότι η μοναδική σχέση που συνδέει τα δύο σχήματα "περιορίζεται αποκλειστικά στην παραχώρηση άδειας χρήσης του εμπορικού σήματος "Hondos Center".


Read more
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...
Το nikolas19634.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Αρχειοθήκη ιστολογίου