Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

"Αιωνιοι" φοιτητες μονο στην Ελλαδα

Ελληνικό φαινόμενο είναι οι «αιώνιοι» φοιτητές, καθώς στο εξωτερικό υπάρχουν μηχανισμοί προκειμένου να αντιμετωπίζεται το θέμα και να μην γιγαντώνεται όπως συμβαίνει εντός των συνόρων, όπου 180.000 άτομα εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία.





Στο εξωτερικό, τα ίδια τα πανεπιστήμια δεν διστάζουν να αποβάλλουν τους ανεπαρκείς φοιτητές προκειμένου να διαφυλάξουν το κύρος τους, όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του «Εθνους». Αλλωστε, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα δίνουν μάχη για τη θέση τους στην παγκόσμια κατάταξη και «κυνηγούν» την αύξηση της επιχορήγησής τους, οπότε δεν επιτρέπουν σε «αιώνιους» φοιτητές να αποτελέσουν το βάρος που θα τα κρατήσει πίσω.


Παράλληλα και η ίδιοι οι φοιτητές κάνουν ότι μπορούν για να αποφοιτήσουν ταχύτερα, καθώς η αγορά εργασίας απορροφά πολύ ευκολότερα όσους αποφοίτησαν στην ώρα τους με καλούς βαθμούς, ενώ παράλληλα οι σπουδαστές βιάζονται να δουλέψουν για να αποπληρώσουν τα δάνεια που έλαβαν προκειμένου να πάρουν το πτυχίο τους.


Η μόνη σύγκριση που μπορεί να γίνει με το φαινόμενο του «αιώνιου φοιτητή» στην Ελλάδα είναι ο «επαγγελματίας φοιτητής» των ΗΠΑ, ο οποίος, για προσωπικούς λόγους, σπουδάζει για πολλά χρόνια και είναι συλλέκτης δεκάδων πτυχίων, όπως αναφέρει η εφημερίδα. 


Στη Μεγάλη Βρετανία δεν υπάρχει τέτοια επιλογή, αφού για να συνεχίσει ένας φοιτητής στο επόμενο έτος σπουδών θα πρέπει να έχει περάσει όλα τα μαθήματα. Αν κοπεί σε ένα, μπορεί να ξαναδώσει εξετάσεις το Σεπτέμβριο. Για να συμβεί αυτό, ωστόσο, θα πρέπει να συντρέχουν σοβαροί λόγοι, οι οποίοι έχουν πιστοποιηθεί από τον υπεύθυνο καθηγητή. Αν αποτύχει ξανά, τότε επαναλαμβάνει το έτος, όπως εξηγεί στο «Εθνος» η εκπρόσωπος του Βρετανικού Συμβουλίου, Κατερίνα Φίγκαρου.


Μάλιστα, ενδεχόμενη δεύτερη αποτυχία θα τον οδηγήσει εκτός σχολής. Οσο για τους ξένους φοιτητές που σπουδάζουν στις ΗΠΑ, θα πρέπει να έχουν πάρει το πτυχίο τους το πολύ έναν χρόνο μετά τα 4 που προβλέπονται για την αποφοίτηση στα περισσότερα πανεπιστήμια, αφού με τη συμπλήρωση πενταετίας λήγει η βίζα τους.


Πηγή: iefimerida


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...
Το nikolas19634.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Αρχειοθήκη ιστολογίου